Hiba
  • Your server has Suhosin loaded. Please follow this tutorial.

Az új törvény értelmében azok az autótulajdonosok, akik 2008 július elseje után nagyobb adót (taxa de inmatriculare, taxa de poluare) fizettek, mint a jelenlegi, 2013-ban meghatározott érték, kérhetik az államtól a különbözet visszafizetését. A mostani új jogszabály 25% százalékkal csökkenti a gépjárművekre fizetendő környezetvédelmi illetéket, és ez a 2007 előtt bejegyzett autókra is érvényes. Ön a 2007 előtt, illetve 2008-ban (és után) fizetett beiratási adó és a jelenleg, 2013-ban érvényben lévő beiratási adó különbözetét igényelheti vissza a román államtól.

Mekkora összeget kaphat vissza?

2013-ban a járművek környezetszennyezési adójának kiszámítási módja egységes. Az illetéket objektív kritériumok alapján számítják ki (a motor típusa, hengerűrtartalma, szén-dioxid-kibocsátása, környezetszennyezési foka), és figyelembe veszik a jármű elértéktelenedési folyamatát. Az ANAF internetes oldalán kiszámíthatja, hogy mennyi lenne a beiratási adó, ha 2013-ban iratná forgalomba az autóját: http://static.anaf.ro/static/10/Anaf/calculator_taxe/taxa_poluare_2012.html                                        Az itt kapott értéket vonja ki abból az összegből, amelyet 2007 előtt, illetve 2008 -ban (vagy után) befizetett.  Az erdmény a visszaigényelhető összeg értéke!

Milyen iratok szükségesek a visszaigényléshez?

1. cartea de identitate a autoturismulu / törzskönyv  2. decizia de calcul a taxei de poluare / az a határozat, melyben az Ön által befizetett adó összegét megállapították  3. chitanţa de plata a taxei in oroginal / az adó kifizetését bizonyító nyugta  4. certificatul de inmatriculare / forgalmi engedély  5. contractul de vânzare-cumpărare / adásvételi szerződés  6. cerere / kérés

A visszaigényelhető összeget csak jogi úton szerezheti vissza :(

Szőcs Sándor a Stoppoljonline-al együttműködő ügyvéd elmondta: az új törvény  25 százalékkal csökkentette az adó mértékét, azonban a korábban  befizetett adó és a jelenlegi közti különbséget csak jogi úton szerezhetik vissza az érintettek. „Az lett volna a normális, ha a kormány egy határozattal lehetővé tette volna a befizetett adó visszaigénylését, ezt azonban nem engedi a számvevőszék, amelynek ellenőrzési jogköre van. A jelenleg hatályos törvények ugyanakkor nem teszik lehetővé, hogy bárki felülbírálhassa a számvevőszéket” – magyarázta az ügyvéd. Hozzáfűzte az adó visszaigényléshez előbb hivatalos kérést kell benyújtani a pénzügyhöz, amelynek 45 napon belül kötelessége válaszolni, ha nem érkezik válasz akkor, a közigazgatási bírósághoz kell fordulni. Szőcs Sándor ugyanakkor azt tanácsolja, hogy ne csak a befizetett adó és az új adó közötti különbséget, hanem a teljes befizetett összeget igényeljék vissza az érintettek.

A stoppoljonline.ro ingyenes jogi tanácsadást vállal. Érdeklődjön ingyen a velünk együttműködő ügyvédi irodánál: 0743 13 99 48 , 0727 746 153